TORE TUNGODDEN

Tore Tungodden.jpg

Forfatter

f. 1966. Tore Tungodden er en norsk forfatter og assisterende universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen. Han har gitt ut barneboka Statsministeren i 2005. Med denne boka vant han Aschehoug Barn og Ungdoms debutantkonkurranse. I januar 2016 hadde Statsministeren premiere som barnemusikal i Berlin. ein norsk forfattar og assisterande universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen.

 

Verk: 

STATSMINISTEREN

Hannah er en ganske vanlig jente på 10 år, med en helt vanlig familie. Hun går på skolen hver dag og lever et ganske vanlig liv. Helt til den dagen pappa kommer hjem fra reklamejobben sin med et ganske uvanlig oppdrag fra en hemmelig oppdragsgiver. Datteren skal lanseres som frontfigur i et nystiftet politisk parti, "Fremtidens Røst".

Og før hun vet ordet av det er Hannah statsministerkandidat, uten en gang å kunne gangetabellen. 

Etter en hektisk og dramatisk valgkamp vinner hun valget. Plutselig er det Hannah og skolekameratene hennes som styrer landet. Sammen med sine beste venner danner hun Regjering. De oppfører seg først som barn flest, men tar seg fort sammen og snur opp ned på tradisjonelle forestillinger, legger ned Barne- og familiedepartementet, men oppretter blant annet Godteridepartment, Krangledepartment og Tenkedepartement. De innfører nye skattesystemer og latterlaboratorium på sykehus. Folket jubler og elsker sin nye regjering.

Det er likevel ikke enkelt å styre et land, men i motsetning til de fleste voksne politikere, har Hannah to magiske egenskaper: Hun er seg selv i alle sammenhenger. Blir hun stresset og usikker, legger hun ikke skjul på det. Og hun innrømmer at hun må ha hjelp for å styre landet. Hvordan i all verden skulle hun ellers klare det?

Hvilke krefter er det så som ligger bak og har den egentlige regien på Hannahs politiske karriere? Noe av spenningen i historien ligger i å finne ut av dette, men fortellingen reiser også viktige spørsmål om barns rettigheter og integritet.

Dette er  en spennende, morsom og tankevekkende historie om barn og politikk. Kan et barn virkelig være statsminister i et land hvis flertallet ønsker det?  

 

Med romanen  «Statsministeren» vant Tore Tungodden Aschehougs debutantkonkurranse i 2005. Boken ble senere oversatt til tysk og koreansk. I januar 2016 hadde «Statsministeren» urpremiere som barnemusikal på hovedscenen til ATZE Musiktheater i Berlin som er det største musikalteateret for barn i Tyskland. Oppsetningen har fått svært god mottakelse og er nominert til IKARUS 2016. Stykket er nå inne i sin andre sesong i Berlin og skal på turné i Tyskland våren 2017.

MP_NeuePlakate_Foto2.jpg

BILDE: FRA OPPSETNINGEN PÅ
DER ARTZE MUSIKTHEATER BERLING 2015/16  

Familieteater

Original tittel: DIE MINISTERPRÄSIDENTIN / STATSMINISTEREN

Etter roman av: TORE TUNGODDEN
Dramatisert av: TOMAS SUTTER

Tilgjengelige språk: Tysk

Antall medvirkende: 6 menn 4 kvinner

Verdensomspennende representasjon