TORE RENBERG

renberg.jpg

Forfatter / Dramatiker

 

Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 og har skrevet en rekke bøker som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk, og er i 2017 aktuell med bind tre i Teksas-serien, Skada gods, skuespillet Indianeren og soloalbumet Ein dag te (www.oktober.no).

FOTO: TOMMY ELLINGSEN

Verk: 

SONNY

Sonny er en barokk, burlesk, maksimalistisk og storslått historie om de store spørsmål rundt svik, vennskap, kjærlighet og død

Musikal

Original tittel: SONNY

Tilgjengelige språk: Norsk

Av: TORE RENBERG

Musikk / Tekster: KAIZERS ORCHESTRA (J.Ottesen / G. Zahl)

Antall medvirkende: 10 menn 4 kvinner

Varighet: 2 t 30 min inkl pause

Verdensomspennende representasjon

fotoEmileAshley142.jpg
_dt84945.jpg

Skuespill
Original tittel: INDIANEREN

Tilgjengelige språk: Norsk / Tysk

Antall medvirkende: 4 kvinner 3 menn

Varighet: ca. 2 t 15 min inkl pause

Verdensomspennende representasjon

FOTO: EMILIE ASHLEY / ROGALAND TEATER 

INDIANEREN

Det er indian summer og fødselsdag hos familien Brede, en familie med privilegier, penger og posisjoner. Ekteparet Henriette og Carl Henrik skal feire sønnen Daniels 9-årsdag sammen med den nærmeste familien. Men denne dagen skal bli svært annerledes enn alle hadde sett for seg. Det er på tide at noe tar slutt, og noe annet får begynne.

"Indianeren" av Tore Renberg hadde urpremiere på Rogaland Teaters hovedscene 10. mai 2017 og spilte for fulle hus. Stykket mottok stående applaus hos publikum og likeledes i pressen. Man har merket seg forfatterens forfriskende blanding av tragedie og komedie, og sammenlignet "Indianeren" med Ibsen, Edward Albee og Tsjekhov.


Kritikerne sier: 

«Renberg rullar ut ein toaktars cliffhanger der vi heile tida forstår at noko skal skje eller har skjedd, men ikkje kva. Historia tar stadig overraskande vendingar, og ikkje alt er slik vi trur … Overtydande bra … Eit familiedrama som tematisk kan minne om både Edward Albees «Hvem er redd for Viriginia Woolf» og Henrik Ibsens «Lille Eyolf», men utan på noko vis å kopiere … Fullt av humor, varme og menneskeleg innsikt».
- Amund Grimstad, Klassekampen

«Dette vil dere se, folkens! Det er hylende morsomt. Det er gripende til tårene tar oss, og det er uendelig, uendelig ømt. Indianeren er Tore Renberg på sitt beste … Vidunderlig ujålete.»
- Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

FOTO: STIG HÅVARD DIRDAL
ROGALAND TEATER, 2017 

DET TUSENDE HJERTET

Søskenparet Nina og Anton får et farlig og spennende oppdrag den dagen Aleksander Semjonov ligger halvdød på trappen deres. Den gamle mannen har mistet hjertet sitt og har få dager igjen å leve. 

Den framfuse Nina og den skeptiske Anton blir sendt ut på en vill reise på jakt etter hjertet hans. Reisen skal forårsake at Nina blir frastjålet hjertet sitt, den skal sende dem til Irina Svetlanas samling av kroppsdeler i katakombene under St. Petersburg, og den skal sende dem til den svenske landsbygda og Brødrene Engdahls tidsmaskin, før de ender opp i istiden hos den fryktløse hjertettyven Nana Nekarina.

 

Et viltert, rørende og humørfylt stykke som sender tankene til Roald Dahls burleskerier og folkeeventyrenes reiser, signert en av våre fremste forfattere, Tore Renberg, med musikk av tidligere Kaizers Orchestras Janove Ottesen.

Pressen sier:

 ”Et stykke som bør eksporteres til andre byer, andre teatre og andre hjerter ... et actionfylt eventyr som makter å røre ved de viktigste tingene i livet ... Renberg og Ottesen har skapt en på alle måter moderne barneteateroppsetning ... stykket har en voldsom vilje og indre kraft ... puster liv i en lenge forsømt sjanger” 

 

– Kjetil Wold, Stavanger Aftenblad

 

.

 ”Glem ”Reisen til Julestjernen”. En ny, moderne barneteaterklassiker er født. ... Det er en historien om å våge mer enn du egentlig tør, om å stå opp for de du er glad i, og om at samhold gir styrke mot onde krefter. Den blir fortalt uten pekefiinger, men med varme og absurd fantasi, i et moderne formspråk. Slik er ”Det Tusende hjertet” en fabulerende fabel for vår tid, som har alle muligheter til å bli en ny klassiker i barneteaterverdenen.” 

 

– Marianne Terjesen, NRK

Terningkast: 6

 

 

– Leif Tore Lindøe, Rogalands Avis

 ”... et overdådig sceneeventyr ... En familiemusikal som kiler fantasien med sitt innhold og som imponerer med sin gjennomføring ... en glitrende oppvisning ... ”Det Tusende Hjertet” sprer dobbel glede. Glede ved å overvære en usedvanlig god, underholdende familieforestilling. Og glede ved å se aktørenes formidlingsglede.” 

 

– Astrid Slettbakk, VG

Familiemusikal
Original tittel: DET TUSENDE HJERTET

Tilgjengelige språk: Norsk
Av: TORE RENBERG
Musikk: JANOVE OTTESEN

Antall medvirkende: ca. 20

Varighet: ca. 2 t inkl pause

Verdensomspennende representasjon

01DetTusendeHjertet_SHD.jpg

FOTO: SKUESPILLER MAREIKE VANG
ROGALAND TEATER 2017 

FARMOR HAR KABEL TV

Farmor er syttiseks år, hun går med regnhette når det er ruskevær og hun vasker seg hver tredje dag. Hun ser ikke lenger så godt, hun har en mann som ligger på kirkegården, og hun synes ikke hun lever i nåtiden lenger. Men en dag ringer det på døra, og utenfor står barnebarnet hennes og kompisen hans. De vil inn, for farmor har noe de vil ha (www.oktober.no).

Skuespill
Original tittel: FARMOR HAR KABEL TV

Tilgjengelige språk: Norsk
Av: TORE RENBERG

Antall medvirkende: 2 kvinner 2 menn

Verdensomspennende representasjon

Heftet Farmor.jpg

FOTO: HENTET FRA FORLAGET OKTOBER

FEMTI FLOTTE ÅR MED FRODE KOMMEDAL

I ekte Renbergsk ånd blir du servert et komisk drama og karakterdrevet stykket som er dyppet i samtidsrealisme, hvor du får møte mennesker som du helt sikkert «kjenner». Her er Hilde som sliter med etterveksten og ikke synes at nikotinplasteret fungerer optimalt. Silje som akkurat har flytta til byen og synes yoga er helt herlig. Fredrik som synes metal er awesome og tar superlett på livet. Svein-Inge som går nokså stille i dørene og synes det er helt topp å ha en grei jobb hos Trykkerispesialisten. Bodil som snart skal fylle 65 og ser smashing ut og synes svigerdatteren er et utakknemlig vesen. Og Geggi, gladlaksen og skrønemakeren som akkurat har sluppet ut fra Åna og trenger et sted å bo for noen dager.  

Skuespill
Original tittel: FEMTI FLOTTE ÅR MED FRODE KOMMEDAL

Tilgjengelige språk: Norsk
Av: TORE RENBERG

Antall medvirkende: 3 kvinner 3 menn

Varighet: 2 timer 15 min inkl pause 

Verdensomspennende representasjon

50_aar_mfk_rogt_01.jpg

FOTO: TOMMY ELLINGSEN

ROGALAND TEATER

TANTE JANE 

Møt tante Jane. Ho har sett fast sitt eige liv i halsen, men har ein plan. Ein dødeleg ein. Problemet er berre at det er fleire som har ein plan. Møt Frank. Han er nevøen til Jane, og på jakt etter cash. Med seg har han kompisen Jolle. Ein sofa å gøyme seg bak. Eit møte mellom to venninner. Ei flaske cava. Eit beger som har rent over. Dette kan da umogleg ende godt? For ikkje alle rike onklar bur i Amerika, og ikkje alle tanter svingar øksa slik som Jane (fra Det Norske Teatret).

Det er fortsatt muligheter til å se forestillingen. Sjekk ut Det Norske Teatret sine sider her for mer info.

Skuespill
Original tittel: TANTE JANE 

Tilgjengelige språk: Norsk
Av: TORE RENBERG

Antall medvirkende: 3 kvinner 3 menn 

Varighet: 1 time

Verdensomspennende representasjon

Tante Jane.jpg

FOTO: Fra Det Norske Teatret