TOR ÅGE BRINGSVÆRD

Tor_Åge_Bringsværd.jpg

Forfatter  / Dramatiker

Han har mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid; flere ganger har han mottatt departementspriser og han har mottatt Brages hederspris og Norsk Kulturråds ærespris. Fra debuten i 1967 har Bringsværd vært forfatter på heltid og bemerkelsesverdig produktiv. Han har skrevet en rekke romaner, novelle- og essaysamlinger, over femti skuespill og mer enn seksti barnebøker. I tillegg har han vært redaktør for over femti antologier. Han har jobbet i forlag, bokklubb og radio. Bringsværds verk er oversatt til 23 språk og teaterstykkene hans er oppført i 14 land. Tor Åge Bringsværd er født i Skien i 1939 (www.gyldendal.no). 

FOTO: JOHANNA SIRING

Verk: 

KARSTEN OG PETRA - ALLE VIL HA EN BESTEVENN

​​Karsten og Petra går i samme barnehage og er bestevenner. En dag blir hun med ham til pappaens bruktbutikk. De leter etter kostymer til karnevalet neste dag. Der får de høre noe det ikke er meningen at Karsten skal høre: Pappa og storesøster Siri snakker om at de kanskje skal flytte. Det har ikke Karsten noe lyst til. Greier han å fortelle mammaen og pappaen sin at han ikke vil flytte? Hører de egentlig på ham?

Samtidig forsøker Karstens kosedyr, Løveungen, å bli bestevenn med Petras kosedyr, Frøken Kanin. Hun sier at hun ikke trenger en bestevenn, men når bruktbutikken forandrer seg til en magisk verden, blir hun med ham på eventyr likevel. Der oppdager hun at det kan være fint å ha en venn som kan hjelpe når man trenger det.

Karsten og Petra er kjent og elsket av de aller fleste småbarn. Dette er første gang vi har muligheten til å oppleve dem på teater. Forestillingen baserer seg på bøkene til Tor Åge Bringsværd, men forteller en helt ny historie om de gode vennene. Publikum inviteres inn i pappas bruktbutikk når hele salen fylles med klær og krimskrams og gamle leker. Barna får møte Løveungen og Frøken Kanin på nært hold, og kanskje viser de noen hemmelige triks.

Mari Vatne Kjeldstadli har diktet videre på Bringsværds populære univers og skapt en ny historie om vennskap, hemmeligheter og redsel for forandring. Her vil barna møte de kjente karakterene og deres hverdagsproblemer, tanker og grublerier som enhver smårolling vil kjenne seg igjen i.

«Med «Karsten og Petra» opplever unge tilskuere hva teater kan være.» Klassekampen

                                                                                                     ​​

«Akkurat passe bittelitt skummel.»  Aftenposten

                                                           

Familieteater
Original tittel: KARSTEN OG PETRA

Basert på barnebøker av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD og ANNE G. HOLT
Dramatisert av: MARI V. KJELDSTADLI

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

KogP3.jpg

FOTO: ØYVIND EIDE
Nationaltheatret 2015

LILLETROLLET 

Det er mange mennesker som er redde for troll, fordi de tror at troll er slemme. Troll​​ er som folk flest: det betyr at noen er snille og noen er slemme. Lilletrollet er en av de snille trollene som bor i skogen. Lilletrollet er et lite troll som er svært nysgjerrig om hvorfor troll blir om til stein når solen skinner på dem. 

"En dag skjer det noe farlig- Lilletrollet må redde en av sine venner som er i nød. Og ute skinner solen."

 

                                                           

Skuespill
Original tittel: LILLETROLLET

Basert på barnebøker av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

NESEGREVET 

Nesegrevet er et teaterstykke av Bringsværd. Stykket er en samling av mange forskjellige folkeeventyr. 

 

Historien handler om en Prins (Kvitebjørn) som blir forvandlet av en heks og datteren hennes (Nesegrevet) til en isbjørn. Hvis ikke noen blir forelsket i Prinsen uten å vite hvordan han egentlig ser ut må han gifte seg med Nesegrevet.

 

"En lek med våre gamle eventyr, skrevet som et skuespill for 22 aktører. Vi møter både kongsdøtre, prinser og friere, gåser og troll. Det handler om trofast kjærlighet, forsvar for stygge jenter og et forsøk på å avsløre Askeladden som en karrierejeger" (www.bokelskere.no)

 

 

                                                           

9788202381677.jpg

Skuespill
Original tittel: NESEGREVET

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

35779259_2088686877855221_56648240768546

BURSDAGSBARNET

En hund og et Esel er med i et sirkus, men sirkusdirektøren mener at hund og esel har blitt for gamle. Det er blitt for kostbart med tusenårsfeiringen. Da begynner hunden og eselet å lure på hvorfor de egentlig feirer tusenårsskiftet.

En klovn som er med i sirkuset forteller dem hvorfor de feirer tusenårsskiftet. Det er fordi det er Jesus sin bursdag og at han fremdeles lever, men at menneskene har glemt han. Dette medfører at hund og esel drar ut i verden for å finne Jesus. Når de reiser verden rundt møter de på andre dyr som de hjelper på veien. 

Bursdagsbarnet er et dukketeater som spiller på hvorfor vi feirer tusen årsskiftet. Bursdagsbarnet baserer seg på Matteus evangeliet om nestekjærlighet. "Teksten har mye humor og budskapet har blitt tydelig uten at religiøsiteten er påtrengende" ( www.trondheim.bib.no)                                                 

Dukketeater
Original tittel: BURSDAGSBARNET 

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

ODIN

De gamle historiene om Odin og Tor, Balder, Frøya og Loke er en vesentlig del av vår kulturarv. De fortjener å bli holdt levende. Det er et spørsmål om å ha røtter. Dessuten er vår norrøne mytologi - etter min mening - rett og slett et av de mest spennende, originale og tankevekkende forsøk som overhodet finnes på å beskrive vår indre og ytre virkelighet - fange livet og tilværelsen med ord og poetiske bilder.

Myter og eventyr blir aldri uaktuelle. For de handler ikke bare om "den gang" og "den tid". De kan like gjerne fortelle om "hver gang" og "all tid". Men hver generasjon må likevel erobre dem på nytt. Fortelle dem om igjen. På sin måte. Holde dem opp mot lyset fra sin egen hverdag. (www.gyldendal.no)

Skuespill
Original tittel: ODIN 

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

IMG_20190314_102931.jpg

RUFFEN OG DEN FLYVENDE HOLLENDEREN 

Den populære sjøormen Ruffen må være modigere enn noen sinne En månelys kveld blir selv onkel Ludvik forskrekket: Et spøkelsesskip kommer mot dem, stort og truende. "Det er ham!" hvisker onkel Ludvik. "Det er den flyvende hollender!" Men han vil ikke fortelle mer. Ruffen spør bestemor i stedet, og da får han høre eventyret om kapteinen som seiler alene på spøkelsesskipet sitt som straff for noe galt han gjorde for over 300 år siden. Ruffen synes forferdelig synd på kapteinen som er så ensom og aldri kan finne hvile, at han bestemmer seg for å hjelpe ham. For å gjøre det, blir han nødt til å oppsøke den strenge havdronningen. Jammen godt han har kose-mennesket sitt, Pia, med seg på turen. (www.ark.no)

Skuespill
Original tittel: RUFFEN OG DEN FLYVENDE HOLLENDEREN 

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

VisBildeServlet.jpg

DA ER JEG EN KLINGENDE BJELLE 

Et syngespill om en av de aller største krisene i Norge - svartedøden. 

Syngespill

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

3545856aa80e2a7a722ae3a0f79473da7acad7fa

LANDET HVOR ALT ER ANNERLEDES

SANGEN OM RAMA 

Historien om den vakre og modige prinsesse Sita og den tapre helten Rama utspilte seg for mer enn 2000 år siden. Kanskje ikke i virkeligheten, men helt sikkert i et av verdens mest berømte eventyr... Vi møter guder og demoner, monstre og hjelpsomme apekatter. En fabel om falskhet og svik, men også om mot og trofasthet - og ekte romantisk kjærlighet. Like populær blant voksne som barn og ungdom. Med denne boka har Bringsværd gitt oss sin versjon, trofast mot den opprinnelige, men fortalt på hans egen, umiskjennelige måte. Et flunkende nytt skuespill - fritt etter det gamle eventyret (www.bokelskere.no)

Skuespill

Av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD 

Tilgjengelige språk: Norsk

b193361a9f764ced2b6b6e877802de3dc4281140

DEN RØDE PIMPERNELL​

ALICE LENGTER TILBAKE

DEN STORE FARVESLUKEREN

GLASSBEGERET 

BLINDPASSASJER