TOR ÅGE BRINGSVÆRD

Forfatter  / Dramatiker

Han har mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid; flere ganger har han mottatt departementspriser og han har mottatt Brages hederspris og Norsk Kulturråds ærespris. Fra debuten i 1967 har Bringsværd vært forfatter på heltid og bemerkelsesverdig produktiv. Han har skrevet en rekke romaner, novelle- og essaysamlinger, over femti skuespill og mer enn seksti barnebøker. I tillegg har han vært redaktør for over femti antologier. Han har jobbet i forlag, bokklubb og radio. Bringsværds verk er oversatt til 23 språk og teaterstykkene hans er oppført i 14 land. Tor Åge Bringsværd er født i Skien i 1939 (www.gyldendal.no). 

FOTO: JOHANNA SIRING

Verk: 

KARSTEN OG PETRA - ALLE VIL HA EN BESTEVENN

​​Karsten og Petra går i samme barnehage og er bestevenner. En dag blir hun med ham til pappaens bruktbutikk. De leter etter kostymer til karnevalet neste dag. Der får de høre noe det ikke er meningen at Karsten skal høre: Pappa og storesøster Siri snakker om at de kanskje skal flytte. Det har ikke Karsten noe lyst til. Greier han å fortelle mammaen og pappaen sin at han ikke vil flytte? Hører de egentlig på ham?

Samtidig forsøker Karstens kosedyr, Løveungen, å bli bestevenn med Petras kosedyr, Frøken Kanin. Hun sier at hun ikke trenger en bestevenn, men når bruktbutikken forandrer seg til en magisk verden, blir hun med ham på eventyr likevel. Der oppdager hun at det kan være fint å ha en venn som kan hjelpe når man trenger det.

Karsten og Petra er kjent og elsket av de aller fleste småbarn. Dette er første gang vi har muligheten til å oppleve dem på teater. Forestillingen baserer seg på bøkene til Tor Åge Bringsværd, men forteller en helt ny historie om de gode vennene. Publikum inviteres inn i pappas bruktbutikk når hele salen fylles med klær og krimskrams og gamle leker. Barna får møte Løveungen og Frøken Kanin på nært hold, og kanskje viser de noen hemmelige triks.

Mari Vatne Kjeldstadli har diktet videre på Bringsværds populære univers og skapt en ny historie om vennskap, hemmeligheter og redsel for forandring. Her vil barna møte de kjente karakterene og deres hverdagsproblemer, tanker og grublerier som enhver smårolling vil kjenne seg igjen i.

«Med «Karsten og Petra» opplever unge tilskuere hva teater kan være.» Klassekampen

                                                                                                     ​​

«Akkurat passe bittelitt skummel.»  Aftenposten

                                                           

Familieteater
Original tittel: KARSTEN OG PETRA

Basert på barnebøker av: TOR ÅGE BRINGSVÆRD og ANNE G. HOLT
Dramatisert av: MARI V. KJELDSTADLI

Tilgjengelige språk: Norsk

Verdensomspennende representasjon

FOTO: ØYVIND EIDE
Nationaltheatret 2015