SVERRE BRANDT 

Sverre brandt .jpeg

Dramatiker / Instruktør

Sverre Brandt (1880–1962) er kjent for to ting: Han skrev Reisen til Jule­stjernen og han var Nationaltheatrets første økonomidirektør – virksom helt fra 1919 og fram til han gikk av med pensjon i 1948. Brandt var ikke bare økonomidirektør og dramatiker. I realiteten voktet han også sitt verk som instruktør for oppsettingene inntil han ble pensjonert. Han loset dessuten sitt kjære Nationaltheater gjennom økonomiske kriser og gjennom den tyske okkupasjonen. Han mottok en rekke ordner for sin innsats for teatret og for sin barnedramatikk.

En sterk teaterinteresse fulgte ham gjennom hele livet. Han skrev studentkomedier og ledet Studenterteatret i Kristiania mens han studerte til jus ved universitetet. Fra 1904 arbeidet han som sakfører i hjembyen Trondhjem og gjorde en sterk innsats for opprettelsen og driften av Trondhjems Nationale Scene (tekst hentet fra www.vidarforlaget.no)

FOTO: FRA HAUGENBOK 

Verk:

REISEN TIL JULESTJERNEN

En gang for lenge siden forsvant Gulltopp, kongens eneste datter, da hun gikk ut i skogen for å finne Julestjernen. Dronningen døde av sorg og etterlot den fortvilede kongen alene. Kongen forbannet Julestjernen slik at mørket og sorgen senket seg over hans rike. En kveld kom en gammel vis mann til slottet, og fortalte kongen at hvis han fikk Julestjernen til å lyse igjen innen ti år var gått ville Gulltopp vende tilbake.

Ni år har passert og denne julen er Kongens siste håp for å finne Julestjernen. Jaget av røverne klarer Sonja å unnslippe ved å snike seg inn på Slottet. Der overhører hun den sørgelige historien til kongen før hun blir oppdaget av vaktene. Hun ber om nåde når den onde greven vil kaste henne i fangehullet, og kongen befaler at hun skal løslates. Som takk legger Sonja ut på en reise for å finne Julestjernen.

Familieteater
Original tittel: REISEN TIL JULESTJERNEN

Av: SVERRE BRANDT
Musikk: JOHAN HALVORSEN

Tilgjengelige språk: Norsk

Varighet: ca 2 t og 15 min inkl pause 

Verdensomspennende representasjon

F_00029.jpeg

FOTO: Fra Folketeatret / Scenekvelder / Fredrik Arff