ØYSTEIN WIIK

Øysteinwiik.jpeg

Forfatter / Skuespiller / Sanger / Librettist

Han var ansatt ved Det norske teatret fra 1980. I 1988 gjorde han stor suksess som Jean Valjean i oppsetningen av Victor Hugos Les Misérables, og dette førte til at han fikk spille samme rolle på scener i Wien og London i 1989-1990.

 

To ganger har han deltatt i norsk Melodi Grand Prix, en gang sammen med Jahn Teigen (under navnet «To tenorer»). I 1991 utgav han soloalbumet Too Many Mornings. Songs By Sondheim, og i 1993 kom albumet Stage.

De senere år har han skrevet tekster til musikaler, i samarbeid med komponisten Gisle Kverndokk og dramaturgen Inger Margrethe Schjoldager. De har blant annet skrevet en musikal basert på Sofies verden av Jostein Gaarder, samt Frendelaus, en familieforestilling basert på Hector Malots mest kjente roman.

Parhestene Wiik/Kverndokk har også skrevet operaen Jorden rundt på 80 dager. Operaen skulle vært den første forestillingen i det nye operabygget i Bjørvika, men ble av tekniske grunner utsatt. Den uroppføres 21. mai 2010.

 

I 2010 debuterte Wiik som kriminalforfatter med romanen Dødelig applaus, og ble nominert til Rivertonprisen for denne boken (fra www.wikipedia.no).

FOTO: HENTET FRA www.ark.no

Verk:

Sofies verden.jpg

Musikal
Original tittel: SOFIES VERDEN
Etter roman av: JOSTEIN GAARDER
Libretto: ØYSTEIN WIIK
Musikk: GISLE KVERNDOKK
Tilrettelegging: INGER SCHJOLDAGER

SOFIES VERDEN

Hovedpersonen, Sofie, mottar uventet flere mystiske brev med filosofiske spørsmål. Mange av brevene står under navnet Hilde Møller Knag. Etterhvert får hun et helt brevkurs i filosofiens historie som starter med mytene om de første greske filosofene. Deretter fortsetter kurset med SokratesPlaton og Aristoteles helt opp til middelalderen. En dag møter hun filosofilæreren, Alberto Knox, som tar henne tilbake til middelalderen og forklarer om tidens filosofitenking. Under reisen møter hun viktige personer som KantKierkegaardDarwin og Freud.

JORDEN RUNDT PÅ 80 DAGER

Den engelske gentlemannen Phileas Fogg inngår et veddemål med sin konkurrent Stuart: Han hevder det er mulig å reise jorden rundt på 80 dager. Fogg drar av gårde med sin franske tjener Passepartout, men blir forfulgt av detektiven Fionula Fix, engasjert av Stuart for å stoppe Fogg. Men det er ikke bare henne som skaper problemer. I Paris havner han i duell hos den glade enke Hanna Glawari, i Roma hopper Tosca fra slottsmuren og rett i hans armer, i Suez blir Passepartout forført av Salome, i Beijing blir de begge dømt til døden av Turandot. Men den største utfordringen er den uventede kjærligheten, og på vei over Atlanteren må han konkurrere mot Den Flyvende Hollender om Fionulas gunst. 

FRENDELAUS

Hittebarnet Remi er bare åtte år gammel da han blir solgt til Vitalis fordi pleiefaren ikke vil fø på ham lenger. Remi må dra fra by til by med Vitalis og dyrene hans og lærer seg å tjene til mat og nattelosji ved å opptre for folk. Remi opplever mye vondt, men lærer også hva gode vennskap betyr, og det mangler ikke spenning og dramatikk i hans omflakkende gjøglertilværelse. Etter hvert er det også klart at noen leter etter ham! Kan det være hans rette foreldre? Eller er det mørke krefter som står ham etter livet?

Opera

Original tittel: JORDEN RUNDT PÅ 80 DAGER

Basert på roman av: JULES VERNE

Libretto: ØYSTEIN WIIK
Musikk: GISLE KVERNDOKK
Tilgjengelige språk: Norsk

Varighet: 2 t 15 min

6742305_orig.jpg

FOTO: ERIK BERG

FOTO: LEIF GABRIELSEN

Musikal

Original tittel: FRENDELAUS

Basert på roman av: HECTOR MALOT

Libretto: ØYSTEIN WIIK
Musikk: GISLE KVERNDOKK
Tilrettelegging: INGER SCHJOLDAGER
Tilgjengelige språk: Norsk

Varighet: 2 t 30 min 

1790381_orig.jpg