OLAUG NILSSEN

Olaug-Nilssen-_1_grande.jpg

Forfatter / Dramatiker

Ho debuterte med romanen Innestengt i udyr i 1998. Sidan den gong har ho skrive bøker i ulike sjangrar og markert seg som ei uvanleg og viktig stemme i norsk litteratur og teater. Særleg kjend er Nilssen for romanen Få meg på, for faen som òg er filmatisert. Nilssen har blant anna vore leiar på Skrivekunstakademiet i Bergen. Ho kjem frå Solheimsdalen i Førde, men bur no i Bergen.

FOTO: LARS MYREN HOLAND

Verk: 

VI HAR SÅ KORTE ARMAR

Liv og Ølgjer er to ungdommer på omtrent samme alder fra bygda Skoddeheimen i Sogn og Fjordane. Begge studerer i Bergen. I tilbakeblikk får vi glimt av oppveksten i ei bygd der skodda ligger tjukk i dagevis og sola bare unntaksvis er framme og får folk til å gå ut, møtes og le sammen.

En får inntrykk av at både Liv og Ølgjer har vært utsatt for en viss grad av mobbing – eller at de iallfall ikke har vært med i gjengen. Det har derimot de to fandenivoldske jentene – «vi» – som åpner og avslutter romanen, og som rett som det er kikker inn gjennom vinduene eller lytter ved dørene til hyblene deres. Disse kan like gjerne representere følelsen hovepersonene har av å bli fulgt med våkent blikk av omgivelsene, dvs. hjembygda. For både Liv og Ølgjer prøver å bryte opp fra de verdiene de er oppvokst med og finne sitt eget liv.

Ølgjer er den som best ser ut til å lykkes med det, mens Liv lammes av tanken på hvordan hun tar seg ut i andres øyne – enten det er studiekamerater eller Ølgjer, som hun gjerne vil elske og bli elska av. Mye av romanen skildrer Livs fantasier i form av indre monolog eller dagboksblad. Naturligheten og erotikken befinner seg på fantasiplanet. Hun viser dessuten tendenser til manisk renslighet, og plages av de andres noe lemfeldige renhold i hybelhuset.

Skuespill
Original tittel: VI HAR SÅ KORTE ARMAR

Tilgjengelige språk: Norsk (nynorsk)

Antall medvirkende

Verdensomspennende representasjon

korte-armar.jpg
Stort-og-stygt_ulogo.jpg

Samtidsdrama

Original tittel: STORT OG STYGT

Tilgjengelige språk: Norsk (nynorsk)

Antall medvirkende: 3 kvinner og 2 menn 

Verdensomspennende representasjon

FOTO: EIRIK BERG / DET NORSKE TEATRET

STORT OG STYGT

I stykket møter vi to nabopar. Det eine paret har eit barn og lever eit hektisk kvardagsliv – eit ”småbarnshelvete”.

Det andre paret ventar barn og ser på foreldrelivet frå eit teoretisk og romantisk standpunkt. Dei har heilt klare meiningar om korleis naboane med barn eigentleg burde takle sonen som skrik heile natta.

 

Det ligg ei attkjenneleg uro og ein angst under teksten, for alt som kan gå gale, for at ein ikkje strekker til, og for at ein ikkje gjer dei rette vala i avgjerande situasjonar.

Pressen sier:

"Dette stykket burde alle få med seg. (...) Det setjer ord på kjensler som kvar ein forelder har kjent på. Følelsen av ikkje å strekke til, eller uroen for alt som kan gå gale. Og motsett: Peikefingeren vi alle av og til har hatt lyst til å vifte med til dei som ikkje gjer ting slik vi ville ha gjort dei." Ann Helen Kolås Ingebrigtsen, Les Mye

                                        

FOTO: GISLE BJØRNEBY / DET NORSKE TEATRET

Skuespill / barn og ungdom
Original tittel: JENTA SOM INGEN KUNNE MOBBE

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende:

Verdensomspennende representasjon

JENTA SOM INGEN KUNNE MOBBE

Guri flytter til et nytt sted og begynner i ny klasse. Guri er ikke som de andre i klassen og hun ønsker heller ikke å være det. Hva skjer i en klasse om noen ikke ønsker å være vår venn? Hvordan takler vi om noen er skikkelig stygge med oss, går det an å ikke bry seg?

Et helt nytt manus skrevet for Den unge scenen, teater for ungdom og som spilles av ungdom.

Olaug Nilssen er forfatter og dramatiker. Hun ble særlig kjent for romanen ”Få meg på, for faen” som også ble teaterstykke og film. Olaug Nilssen ønsket at elevene selv skulle engasjeres i måter å løse teksten på, gjerne bruke musikk og dans . Det er noe blant annet Haugesund Teater har tatt på alvor og tror forestillingen blir ekstra spesiell og en unik opplevelse for publikum. 

1925802_h3db202407f98488e946c_v131660514

Samtidsdrama
Basert på roman med samme navn og forfatter
Original tittel: FÅ MEG PÅ, FOR FAEN

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende:

Varighet: 1 t og 30 min

Verdensomspennende representasjon

FÅ MEG PÅ, FOR FAEN

 

Sebjørn og kona hans har åtte døtrer. Denne store familien bur i Skoddeheimen, der Sebjørn driv ein kolonialforretning, og kona er frustrert over å vere heime. Ho ønskjer å bli noko, og tek seg arbeid på nepefabrikken. Alma og Artur er unge. Ein mogeleg seksuell kontakt opnar opp for tankar og fantasiar som er vanskelege å kontrollere. Ei ung jente arbeider som vaskehjelp, og i tankane drøymer ho om å bli intervjua av ein TV-stasjon.

 

Alma får si seksuelle oppvakning når Artur er borti henne med pikken, og er i dei følgjande vekene nærmast svimeslått av uforløyst begjær. Maria vil at nokon skal sjå korleis ho lir i jobben som vaskehjelp, og planlegg å skrive eit føredrag i sosiologi som skal bli så godt og viktig at media plukkar det opp og gjer henne til kjendis. Kona til Sebjørn får si feministiske oppvakning då det ein dag går opp for henne at verken dei åtte ungane hennar eller Sebjørn verdset husarbeidet ho gjer og omsorga ho yter. Ho drøymer om fast jobb, og reiser til Oslo for å demonstrere mot nedlegging av Skoddeheimen nepeforedling AS.

FOTO: MARIT ANNA EVANGER
DET NORSKE TEATRET

TUNG TIDS TALE

 

Den lille gutten Daniel på 3 år har sluttet å snakke. Han endrer seg drastisk og foreldrene vet ikke hva de skal gjøre. Moren til lille Daniel gjør alt hun kan for å finne ut av hva som er gale med sønnen hennes. En mor skal aldri gi opp på sine barn, men hva er det å gi opp? Hun kjemper for at Daniel skal bli sett for den han er, få den rette støtten han trenger og kjærligheten som hun aldri kommer til å få tilbake. 

En historie om hvordan det er å være foreldre til en autistisk gutt, som aldri kommer til å returnere den kjærligheten og omsorgen de gir til han. 


Basert på roman med samme navn og forfatter
Original tittel: TUNG TIDS TALE

Dramatisert av: Toril Solvang 

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 3 Kvinner 1 Mann

Verdensomspennende representasjon

Tung-tids-tale-RT-02585_190524_162345.jp