MORTEN LORENTZEN

Lorentzen-Morten-stort-beskåret.jpg

Dramatiker / Forfatter

Morten Lorentzen er født i 1954 og er fra Bergen. Han er en mangfoldig forfatter og tekstprodusent som har jobbet med humor, teater, TV og litteratur. Lorentzen har skrevet flere kjente bøker og teaterstykker, som blant annet Førstereis, Beat, Radio Yalla og Sangen om Norge. Lorentzen har medvirket i flere prosjekt med både teater og musikk.

FOTO: dramatiker.no

Verk: 

FØRSTEREIS

Dette er historien om guttehjemsbarnet Martin som rømmer til sjøs.

Vi blir med ham på vakttørner oppe på broen, raggadis i Antwerpen, julefeiring om bord, helt alene på det vidåpne havet og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro som gjør at han aldri helt blir den samme igjen.

 

Førstereis tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. En epoke da redningen for mange unge menn lå i muligheten til å dra til sjøs.

Førstereis er i ferd med å bli en moderne klassiker. Den sterke monologen rører unge og gamle og forteller historien om en gutt som reiser fra mye vondt. Budskapet er tydelig og viser oss hvordan livet blir formet etter våre valg. 

DRAMATIKER MORTEN LORENZEN OM FØRSTEREIS

Året er 1959. Det er året før Kniksen skal løpe ut på Brann Stadion og jernbanen må fortsatt gå rundt Nesttun for å komme til Bergen. Sandvikstrikken går, og nesten hver familie i Bergen har en eller annen slektning som er til sjøs i handelsflåten. Krigen er ikke så langt unna og først dette året blir rasjoneringen av kjøp av privatbiler opphevet.

Dette er litt av bakteppet når Martin bestemmer seg for å rømme til sjøs fra Garnes Gutteskole. Martin er en såkalt ”tyskerunge” og har hatt en vanskelig barndom, en barndom som altså har brakt ham til Garnes. Det er på tide å komme seg ut i verden, og Martin tar hyre på MS Gardanger:

”Langsomt sklir eg inn i rutinene. Rutinene på et skip. Kordan eg blir purret en time før vakten, kanskje en kjapp dusj for å få gløtt på øgene, to skiver i messen og kaffe, kaffe som har stått og småkokt en hel dag og nærmer seg rein seig olje. Eg blir avhengig av denne kaffen, og rullingsen. Eg som aldri hadde røykt før, etter en måned ruller eg røyk med bare to nikotinfingre på en hand, som om eg aldri hadde drevet med nokke annet. Og lydene. Lydene på skipet, knakingen i stålet når skroget får seg en kilevink, det myke stempelslaget fra maskinene, suset fra sjøene særlig om natten, det ensomme helvete der ute du aldri må finne på å bli akterutseilt i. Eg grøsser, men kjenner meg likevel som en seierherre. Vi har kontrollen. Vi har kontrollen over vind og vær… Soloppganger eller solnedganger som setter hele himmelen i fyr før solen synker i havet som en overopphetet lyspære og hele filmen går i svart. Duftene - eg liker duftene. Duftene av diesel, av stekt flesk som vi får hver søndagsmorgen te frokost, av smørolje, av terpentinen borti reppen sitt verksted, og når vi e nede i lasten for å sikre. En brottsjø av helt nye lukter bare ramler over deg, og eg blir nesten mer ruset enn den gangen i Antwerpen.” (Martin)

”Førstereis” er fortellingen om et sjømannsliv som til slutt ender opp i Panama City. Bergen ”er forlotte for bestandig”. ”Førstereis” er igjen sjøreisen som et bilde på livsreisen, men denne gang har Oddysevs får hyre på MS Gardanger fra bergensrederiet Westfal-Larsen.

”Sånn har vi det. Alle disse skipbrudne som har dotte inn på det samme skipet fra alt de ikkje fikk te i livet der heme. Vi ler, vi banner, vi diskuterer, vi krangler. Vi presenterer ny kunnskap - og ka folk vet - de underligste ting!Koffor de ikkje spiser makrell i Nord-Norge, for eksempel, eller at Gina Lollobrigida har en tatovering på innsiden av det ene låret der det står: Guiseppe. Det e hissige diskusjoner om kordan du får rabarbasyletøy stivt, det vokser te orkan når Sakseiden påstår det et ligger en  tysk ubåt utenfor Fedje stappet med gull fra tennene te russiske krigsfanger, eller at Bjørge Lillelien er sønn av Quisling.Og alt kleber seg på meg..All denne utvekslingen av beslutsomme konklusjoner på alle plan. Og det e gjennom dette eg lærer de å kjenne, for vi snakker ikkje mye om oss sjøl. Ikkje enno” (Martin)

Uten bøkene til Hans Brundtland og Edvard Pettersen hadde neppe dette stykket sett dagens lys. Disse bøkene ga inspirasjonen til å utvikle denne historien sammen med Helge Jordal. For å fortelle om et liv som ikke er så lenge siden i tid, men som virker så uendelig langt borte fra oss i dag.

I denne fortellingen er ingenting sant. Det fantes ingen ms ”Gardanger”. Det fantes ingen jordomseilingslinje. Det finnes ingen Martin eller andre levende modeller for denne fortellingen heller. Eller kanskje er det nettopp det det gjør. At fortellingen om Martin er en fortelling som mange vil kjenne seg igjen i.

Det er det vi håper på.

God fornøyelse.

 

Pressen sier:

 

"Får deg til å tro at du er et helt annet sted" Dagbladet 

"En strålende teateropplevelse" Bergens Tidende

Monolog
Original tittel: FØRSTEREIS

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 1 mann
Musikk, lydeffekter og kontentum ferdig innspilt
Enkel scenografi

Varighet: 2 t inkl pause

Verdensomspennende representasjon

forstereis_05_1000x580.png

FOTO: FREDRIK ARFF
DEN NATIONALE SCENE, 2014

FELIX' FANTASTISKE ORKESTER

Marihøna Felix bor i en maurtue som nettopp har opplevd at deres dronning på mystisk vis er forsvunnet. Den nye dronningen har innført et strengt regime, og Felix sin adoptivmor ber Felix gjømme seg slik at han ikke blir oppdaget. Felix klarer ikke å holde seg skjult da han sier rett i mot dronninga. Hun lar han få bli, men plutselig en dag er sukkerkamrene tomme og dronningen legger skylden på Felix. Dette gjør til at han må forlate maurtua og legge ut på en ny ferd.

Familieteater
Original tittel: FELIX FANTASTISKE ORKESTER

Av: MORTEN LORENTZEN
Musikk: JULIAN BERNTZEN
Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 19
Varighet: 1 t og 20 min

Verdensomspennende representasjon

Felix.jpeg

FOTO: DAG JENSSEN

RADIO YALLA - TAKK FOR SEG

Radio Yalla er en piratradiostasjon i Tøyengata som ofte slipper til i beste sendetid i NRK. Radiostasjonen består av mer eller mindre legale innvandrere i Norge. Nå har de laget et radiokurs i bokform der nye landsmenn kan lære å bli nordmenn på 1-2-3-4.
Kurset inneholder norske paradegrener som skihopp, sprenging av torsk, hytteliv, turgåing og krigen. Mye av boka omhandler den norske væremåten sett med feil hudfarge. Selvfølgelig finner du også nyttige tips og råd om kjøring av pirat-taxi og annet svart arbeid
(www.bokkilden.no).

DOBBELTGJENGEREN

En upopulær diktator bestemmer seg for å få fatt i en dobbeltgjenger som kan gå ut og snakke med folket. Dessverre er den de får fatt i lærer og ekspert på Ciceros taler. Han blir en kjempesuksess og generalene bak diktatoren beslutter seg for å skifte ham ut dem dobbeltgjengeren (www.manusbanken.no).

Skuespill / Politisk satire
Original tittel: DOBBELTGJENGEREN

Av: MORTEN LORENTZEN
Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 2 kvinner 4 menn
Varighet: 1 t og 20 min

Verdensomspennende representasjon

BEAT