KRISTOFER B. GRØNSKAG

Dramatiker

 

Kristofer Blindheim Grønskag debuterte i 2009 med stykket Den elskede som vant både Amsterdam Fringe Bronze Award, og tredjeplass i Norsk Teaterråds manuskonkurranse. Den elskede premierte høsten 2016 ved NRK Radioteatret. Senere har han skrevet stykker som Satellitter på himmelen, Å telle til null, Hybris, Gutten, Demokratikk og Kinder K. Grønskag har vært Husdramatiker ved Dramatikkens Hus og norsk representant i European Writers Lab. Han har tilknytning til dramatikerfellesskapet Propellen. Hans arbeid er så langt oversatt til åtte språk, og han har blitt nominert til flere priser for sine scenetekster.

FOTO: ANDREA HAUGERUD HOVIK 

Verk: 

Å TELLE TIL NULL

Å telle til null er bygd opp nesten som en bombe. Stykket begynner på scene ti og teller ned til scene null. Her møter man en rekke ungdommer som påvirkes av hverandres handlinger. Man møter gjengen som lager en youtube-hit på jernbaneskinnene. Man møter en ung realitystjerne og en stalker. Man møter de som har jobben med å vaske døde dyr av tog, og de som lurer fysisk utviklingshemmede Lars til å stjele fyrverkeri. Man møter en syk hund og en død ku. Alt dette, og enda mer til, utgjør det lappeteppet stykket tegner.

 

Å telle til null handler om mange ting. Er det for eksempel lov å ikke være konstant glad i lykketyranniet? Tør man vise hvem man egentlig er, når alt bare er fasade? Og hva skjer egentlig når man får nok? Hva skjer når man har telt til null?

 

Stykket ble skrevet i 2016 for ungdomsteaterfestivalen Den Unge Scenen på bestilling fra Det Norske Teatret, og får urpremiere iløpet av 2017.

SATELITTER PÅ HIMMELEN
 

Joni er litt annerledes. Hun har oppdaget et nytt sort hull i universet, og det er i magen hennes. Det sorte hullet kan sluke alt som kommer for nært. Inn i dette universet drar Joni. Hun besøker de 44 elefantene som gjemmer seg på måner. Hun snakker med ordene som bor i knuste porselensfat.  Hun prøver å forstå den store gråtende krokodillen som er hennes mor. Hun snakker med alle dyrene som er skutt opp i verdensrommet, og som nå roterer rundt jorden som et himmelsk smykke. Og hun synger sanger på sitt eget språk, et uforståelig språk.

 

Satellitter på himmelen er et stykke om hvordan en liten jente ser verden, og en reise gjennom hennes fantastiske assosiasjoner. Samtidig er det en kjærlighetserklæring til det fremmede, det tilsynelatende uforståelige.

 

Satellitter på himmelen ble skrevet som en del av European Writers Lab, og er så langt oversatt til tysk, engelsk og dansk. Lesning ved De Toneelmakerij i Amsterdam. Verksted ved GRIPS Theater Berlin. Urpremiere ved Verdensteatret i Sandefjord 2016.

DEN ELSKEDE 

​Ei lita jente er forsvunnet. Og i et avhørsrom sitter David i samtaler med politikvinnen Katrine. Hun stiller ham spørsmål. Om fortiden hans. Om vennene hans. Om foreldrene. Om barndom. Om skyld og uskyld. Om hvorfor David er slik som han er. Og hvorfor er Katrine slik som hun er?

 

Den elskede går inn i et tabubelagt terreng. Et puslespill av erindringer, fantasier, tilbøyeligheter og fornektelser. 

 

Den elskede er så langt oversatt til engelsk, nederlandsk, dansk og serbokroatisk. Stykket har vunnet Amsterdam Fringe Bronze Award 2012, og tredjeplass i Norsk Teaterråds manuskonkurranse 2012. I 2016 ble stykket produsert som radioteater av NRK Radioteatret.

PRESSEN SIER:

“The jury was very impressed by the quality of the winners of the Amsterdam Fringe Bronze Award 2012. (…) the performance convincingly addressed a difficult topic in a very powerful fashion.”

        - Juryens uttalelse ved Amsterdam Fringe Bronze Award 2012

 

 

”Dramatikeren tar opp et tema som man kan ha vanskeligheter med å forholde seg til, og på den måten skapes en egen effekt som når tilskueren må medgi at antagonisten har rett i deler av sin argumentasjon. (…) Stykket er en spennende variant av det lukkede roms dramatikk, hvor beretninger og argumenter dramatiseres av de samme skuespillerne som framstiller hovedkarakterene.”

        - Juryens uttalelse i Norsk teaterråds manuskonkurranse 2012

Skuespill
Originaltittel: Å TLLE TIL NULL
Tilgjengelige språk: Norsk og engelsk

Antall medvirkende: Fri rollebesetning. Skrevet for ensemble med 17 roller, minimum 4

Varighet: ca. 1 t

Verdensomspennende representasjon

Skuespill / Barn og ungdom
Original tittel: SATELITTER PÅ HIMMELEN

Tilgjengelige språk: Norsk / tysk / dansk / engelsk

Antall medvirkende: 2 kvinner 2 menn

Verdensomspennende representasjon

Skuespill
Original tittel: DEN ELSKEDE

Tilgjengelige språk: Norsk / engelsk / nederlandsk / dansk / serbokroatisk

Antall medvirkende: 1 kvinne 1 mann

Verdensomspennende representasjon

FOTO: TOR ORVIK  / BRAGETEATRET 2018

FOTO: KATRIN SCHANDER

KINDER K

I Tyskland, 1939 fødes Gerhard Herbert Kretschmar. 156 dager senere blir han det første barnet som avlives i nazistenes eutanasiprogram. 

 

I dag skal HAN og HUN få sitt første barn. Fostervannsprøven viser at noe er annerledes… Kinder K er et stykke som fører sammen to historier om menneskeverd.

 

Kinder K er så langt oversatt til engelsk og dansk. Stykket vant andreplass i Norsk Teaterråds Manuskonkurranse 2012, og deltok på Norsk Dramatikkfestival 2013. I 2016 fikk Kinder K sin internasjonale premiere i København, til strålende anmeldelser. I 2017 vil stykket få sin engelske premiere.

PRESSEN SIER:

«For meg ble Kinder K festivalens beste opplevelse. (…) spennende og tankevekkende perspektiv (…) Ida Løken og Axel Aubert imponerte med sin overbevisende rolleinnlevelse. Imponerte gjorde også Øystein Ulsberg Bragers presise og intelligente regi.»

    – IdaLou Larsen, Klassekampen

 

“Kinder K er en historie om menneskeverd. Som tar opp grunnleggende etiske spørsmål som vi aldri må legge bort, som vi aldri må tro vi har svaret på. For hvem skal sitte med fasiten på hva et perfekt menneske er. (…) Dette var en av mine sterkeste opplevelser fra en scene.”
– Mette Røbergeng, Rana Blad (Terningkast 6)

 

“(…) en spennende og i høyeste grad aktuell teaterforestilling. (…) Tankevekkende er problemstillingen, og spørsmålene som stilles underveis treffer oss som publikum som irriterende nålestikk som følger oss også ut av teatersalen.”

    – Bjørn Harald Larsen, Avisa Nordlys (Terningkast 5.)

 

”Teater har en iboende kraft som alltid ligger på lur som i ytterst sjeldne tilfeller kan riste forstanden løs fra fundamentet. Kinder K traff som fandens ildkule! (…) Sånt er sjelden vare på norsk teaterscene!”

    – Øystein Bentzen

 

★★★★★

“Niels Erling og Josephine Park er fremragende som ægteparret, der rammes af dilemmaet om fostervandsprøver og medlidenhedsdrab”

    — Jyllands-Posten

 

★★★★★

“Til gengæld viser netop forestillingen Kinder K hvad teater kan, når det er bedst og mest målrettet: koge samfundsvæsentlige spørgsmål ned til 5 kvarters kunstnerisk demonstration. Ikke dårligt”

    — Kulturkupeen

 

★★★★★★

“En af den slags forestillinger, hvor man opsluges totalt og helt glemmer tid og sted”

    — Den Fjerde Væg

Skuespill
Original tittel: KINDER K

Tilgjengelige språk: Norsk / Engelsk / Dansk

Antall medvirkende: 1 kvinne 1 mann

Verdensomspennende representasjon

FOTO: THOMAS PETRI /
COPYRIGHT HOLLAND HOUSE KØBENHAVN 

BILDE: NRK RADIOTEATRET

HYBRIS

Fire personers liv blir ved tilfeldigheter kastet inn i samme historie. En historie som dreier seg rundt hevnlyst, lyssky bedrifter og altoverskyggende fantasier. Historiene flettes sammen og danner en voldelig malstrøm som kun de sterkeste og heldigste kan komme helskinnet fra.

 

Hybris er skrevet som fire monologer som fortelles i tre omganger. Stykket henter inspirasjon fra spoken word og slam poetry.

 

Stykket hadde urpremiere på Teaterhuset Avant Garden i 2011, og nypremiere på hiphopteaterfestivalen SPKRBOX i 2015.

FOTO: KIM F. JØRGENSEN

Skuespill
Original tittel: HYBRIS

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 1 kvinne 3 menn

Verdensomspennende representasjon