JULIAN BERNTZEN

Bilde i stol.jpg

Komponist / Artist / Arrangør

Julian Berntzen har skrevet musikk til flere store musikal oppsetninger,  blant annet: Felix Fantastiske Orkester (Det Norske Teater 2012), Snødronningen (Den Nationale Scene 2012), Amalie Skrams Hellemyrsfolket (med urpremiere 2014 på Den Nationale Scene) og Kristin Lavransdatter (Den Nationale Scene 2018). Julian Berntzen har gitt ut fire soloalbum som blant annet har skaffet han flere priser, nominasjoner og en Norsk Grammy i 2003. Han har turnert i inn og utland med band, strykere og med symfoniorkestre. Berntzen mottok Ludvig Holberg´s Pernille statuett fra teaterforeningen i 2012 for sitt arbeid med Snødronningen i Bergen.

 

FOTO: TOVE LISE MOSSESTAD

Verk: musikk rettigheter

SNØDRONNINGEN

Den folkekjære danske forfatteren Hans Christian Andersen utga eventyret Snødronningen i 1845.

I dette klassiske eventyret hersker ondskapen i skikkelsen av Snødronningen. Et speil er roten til hennes vrede. Klarer våre helter, bestevennene Gerda og Kay, å stoppe den mektige Snødronningen?

 

Snødronningen har et magisk speil, kalt trollspeilet, som har makten til å forvandle menneskers oppfatning av verden. Det utelater alle positive og vakre aspekter og fokuserer kun på det negative slik at de som titter i speilet får et forvrengt bilde av seg selv. Men en dag knuses speilet i milliarder av biter. Bitene virvler rundt og blåser inn i menneskenes hjerte og øyne, slik at hjertene deres fryser til is, og de ser alt med onde øyne. 

 

En tid senere møter vi barna Kay og Gerda, som bor ved siden av hverandre i en bygård i storbyen. Kay og Gerda er bestevenner. De tar vare på hverandre og har et helt spesielt forhold. Til jul får de en kjelke sammen, men en dag stikker Kay av med kjelken etter å ha fått biter av Snødronningens onde speil i seg. Gerda legger ut på en reise for å finne ham. Underveis møter hun flere hindringer, og får en morsom følgesvenn i form av en kråke som snakker mange språk ved hjelp av ordbøker han finner.  Gerda treffer videre, syngende blomster, en selvskapsyk gamel kone, en røverbande, et forfengelig reinsdyr. Hun kommer til slottet hvor alt er “amazing” og hun ender opp tilsist for å kjempe mot det onde. 

Trykk her for å se, høre og lese mer om verket!

Familiemusikal

Original tittel: SNØDRONNINGEN

Tilgjengelige språk: Norsk / Dansk
Basert på: H.C. ANDERSENS EVENTYR
Av: VIDAR MAGNUSSEN og JULIAN BERNTZEN

Antall medvirkende: ca. 17

Varighet: ca. 2 t inkl pause

Verdensomspennende representasjon

Snødronningen _ Presentasjon (flyttet)..
MS_DNS_helle_2-0518-Edit.jpg

Original tittel: HELLEMYRSFOLKET

Etter roman av: AMALIE SKRAM
Dramatisert av: GUNNAR STAALESEN
Musikk: JULIAN BERNTZEN

Sangtekster: GUNNAR STAALESEN og JOHAN OSULDSEN
Tilgjengelige språk: Norsk 

Antall medvirkende 22

Varighet: 3 timer med pause

Orkester arr for 9 musikere

Verdensomspennende representasjon

HELLEMYRSFOLKET (ARVEN)

Vi startet arbeidet med en musikalversjon av Amalie Skrams hovedverk – romansyklusen Hellemyrsfolket – i 2009. Fem år senere, høsten 2014, hadde forestillingen urpremiere på Den Nationale Scene i Amalie Skrams fødeby, Bergen.  Forestillingen høstet meget gode kritikker og har hele åpningssesongen vært hundre prosent utsolgt. Den har nå etter to lange sesonger satt alle tiders publikumsrekord på Den Nationale Scene.

Hellemyrsfolket ansees for å være et naturalistisk hovedverk i nordisk litteratur. Verket beskriver den historiske bevegelsen alle europeiske land opplevde i kjølvannet av industrialiseringen: forflytningen av store folkegrupper fra land til by. Vi følger slekten som levde i fattigdom rett utenfor Bergen inn til byen og de problemene som møtte dem der, ikke minst i kampen mot klasseskillet. Verket er en krønike over flere generasjoner og foregår over en periode på førti år. Fortellingen har sine paralleller i hele Norden på 1800-tallet. Dette er en saga som handler om våre egne forfedre, knappe 150 år tilbake i tid. Derfor berører Hellemyrsfolket så sterkt i dag også.

Essensen i fortellingen er tema som arv og skjebne, fattig mot rik og umulig kjærlighet på tross av klasseskillene. Vi følte at de fire bøkene om Hellemyrslekten var så rik på situasjoner og karakterer at den ville være et spennende utgangspunkt for en moderne, gjennomkomponert musikal, med Amalie Skrams eget budskap som rettesnor for innholdet.

Veien frem til ferdig forestilling var et stort arbeid.  Mange valg måtte tas for å konsentrere stoffet til en forestilling på to timer og førti minutter. Musikken skulle utfylle og komplementere teksten på best mulig måte.  

Vi er stolte av det ferdige resultatet. Vi har stor tro på at Hellemyrsfolket også vil berøre mennesker utenfor Norge. 

Vi håper du lar deg rive med av Siverts umulige kamp mot skjebnen, Petras ulykkelige kjærlighetshistorie og som et resultat av dette hennes livslange bitterhet, Lydias skjebne til tross for rikdom og klasse, Severins kamp for å overleve og Fies oppgjør med familien og hennes løsrivelse fra fortid og arv.


Med de beste hilsener,

Gunnar Staalesen og Julian Berntzen 

Pressen sier:

"Bergen har fått sin musikal, og den har betydelig klassikerpotensial. Julian Berntzens dristige idé viste seg å bære helt frem: Med hans musikk, Gunnar Staalesens knallharde prioriteringer av stoffet, en gjennomført regi, leken koreografi og flotte prestasjoner av de medvirkende, ble dette en musikal av internasjonalt format." Bergens Tidende

 

FOTO: MAGNUS SKREDE
DEN NATIONALE SCENE 2014

FOTO: FREDRIK ARFF

FELIX' FANTASTISKE ORKESTER

Marihøna Felix bor i en maurtue som nettopp har opplevd at deres dronning på mystisk vis er forsvunnet. Den nye dronningen har innført et strengt regime, og Felix sin adoptivmor ber Felix gjømme seg slik at han ikke blir oppdaget. Felix klarer ikke å holde seg skjult da han sier rett i mot dronninga. Hun lar han få bli, men plutselig en dag er sukkerkamrene tomme og dronningen legger skylden på Felix. Dette gjør til at han må forlate maurtua og legge ut på en ny ferd.

Familieteater
Original tittel: FELIX FANTASTISKE ORKESTER

Av: MORTEN LORENTZEN
Musikk: JULIAN BERNTZEN
Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 19
Varighet: 1 t og 20 min

Verdensomspennende representasjon

Felix.jpeg

FOTO: DAG JENSSEN

KRISTIN LAVRANSDATTER

 

Sigrid Undsets romantrilogi står som et av de største verkene i nordisk litteratur. Skildringen av den lidenskapelige og forbudte kjærlighet mellom Kristin og hennes mann Erlend har berørt mennesker i generasjoner, og er både opprørende og sterkt medrivende. Kjærligheten er selve bindeleddet mellom hovedpersonene i romantrilogien; den går som en vev gjennom deres liv, styrer deres livsvalg – og alt som kommer i dens vei må vike.

Les mer om utendørsversjonen på Bergenhus festning i 2019 her: www.lavransdatter.com.

Musikal
Etter trilogi av: SIGRID UNDSET 

Av: SVEIN STURLA HUNGNES, JULIAN BERNTZEN, BRIT BILDØEN, HANS EINAR APELLAND
Musikk: JULIAN BERNTZEN
Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: ca 40 
Varighet: 3 t inkl pause

Verdensomspennende representasjon

kristinlavransdatter_500x600_logo.jpg