JAKOB MARTIN STRID

Jakob_Martin_Strid_fmprekrtx2.jpeg

Tegneserieskaper / Forfatter / Illustratør 

Jakob Martin Strid (født 1972) er en dansk tegneserieskaperbarnebokforfatter og illustratør.

Debuten kom i bokform i 1997 med tegneserien Vi hader alting!! som tidligere hadde stått på trykk i ukeavisa Socialisten Weekend. Strid er imidlertid særlig kjent for satiriske tegneserien Strid som gikk i den danske avisa Politiken 2000-2001 og 2002-2003. I serien er Strid selv hovedperson, tegnet som en liten, strihåret mann som kommenterer politiske samfunnsforhold og aktuelle mediepersonligheter gjennom spark og påfunn i mange retninger. Serien vakte både beundring og debatt, blant annet da den venstreorienterte Strid uttrykte sympati for Rote Armee Fraktion, og fikk snart kultstatus for sin særegne stil og stemme. Den ga ham Dan Turèll Prisen i 2001.

 

Jakob Martin Strid har siden også lagd flere illustrerte barnebøker, hvorav mange er blitt oversatt til norsk, deriblant Mustafas kiosk (2000) og Da Lille Larsens hus blåste bort (2009).

Strids serier og bøker er preget av både sprudlende og underfundig fantasi. Tegningene er utført i en løssluppen og enkel tusjstrek tydelig påvirket av dansk vitsetegning- og tegneserietradisjon.

 

I 2006 fikk Strid Statens Kunstfonds treårige stipend, i 2007 Søren Gyldendals Studierejselegat, i 2009 Kulturministeriets Illustratørpris for tegneserien Strid og i 2012 Gyldendals Barnebokpris (hentet fra www.wikipedia.no).

Han hadde megasuksess med barneboka Den utrolige historien om den kjempestore pæra (norsk tittel) som ble dramatisert av Erlend Loe.

FOTO: hentet fra vigmostadbjorke.no

Verk: 

DEN UTROLIGE HISTORIEN OM DEN KJEMPESTORE PÆRA

En dag finner Mitcho og Sebastian en flaskepost. Det kan se ut som om brevet er fra Solbys forsvunne borgermester, som skriver at han har funnet Den mystiske øya. Det ligger også et frø i flaska, og etter at Mitcho og Sebastian planter det, vokser det fram ei kjempestor pære i hagen deres. Sammen med professor Glykose legger de ut på ei reise hvor de møter både pirater og en havdrage, og til slutt finner de borgermesteren.

Denne flotte barneboken handler om et lite sted kalt Solby, hvor borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvinner, og byens innbyggere fortviler. En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus! Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Og her begynner historien om en lang reise mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm (www.akademika.no).

I et samarbeid med Gyldendal Group Agency København.

Urpremiere på Nationaltheatret 9.mars 2019. Les mer om stykket og kjøp billetter her!

Familieteater
Barnebok av: JAKOB MARTIN STRID
Dramatisert av: ERLEND LOE

Musikk: SIMON REVHOLT
Original tittel: DEN UTROLIGE HISTORIE OM DEN KÆMESTORE PÆRE 

para_presse.jpg

ILLUSTRASJON: JAKOB MARTIN STRID