HENRIK SZKLANY

HenrikSzklany3 (foto Hans Peter Gifford

Dramatiker

Født 1985.

 

Henrik Szklany er en dansk dramatiker som har en bachelor i dramaturgi og er utdannen fra Dramatikerutdannelsen ved Aarhus Teater (2013). 

Han har skrevet mange forskjellige verk, hvor et av de ble skrevet for Det Kongelige Teater i København. Dette verket var basert på Frans G. Bengtsson sin roman og ble kalt Røde Orm. Forestillingen ble oppført på Moesgaard Museum i Aarhus (2017) og i Ulvedalene i 2018.

Henrik Szklany har mottatt Danske Dramatikeres Talentpris i 2014 og Årets Reumerts Talentpris i 2015. 

Andre verk av Szklany er: Alle mulige ting til salg, Den dag en raket slog ned i Jesper Nielsens trampolin og sprængte Europa, Altid for AaB (Aalborg Teater 2018, 2016, 2014), Corydong (Off Off / produktion 2018), 839 dage (Baggårdsteatret 2014), #bitch #kælling #backstabber, Det går ned, (Teateriet Apropos 2014, 2018) (www.kglteater.dk).

FOTO: HANS PETER GIFFORD BECK

Verk: 

Vikingssaga for hele familien
Original tittel: RØDE ORM
Basert på bok av: FRANS G. BENGTSSON

Tilgjengelige språk: Dansk

Verdensomspennende representasjon

17.05.27.-røde-orm-stor-scene-MG_6181.jp

Skuespill
Original tittel: ALLE MULIGE TING TIL SALG

Tilgjengelige språk: Dansk

Verdensomspennende representasjon

RØDE ORM

En eventyrlig og heroisk fortælling om den unge vikingehøvding Orm, der trækkes ind i religiøse og verdslige magtkampe. Det lykkes ham både at blive en af Harald Blåtands mest trofaste støtter og Svend Tveskægs værste fjende.

I virvaret af magtkampe og lynende sværd bliver den tapre Orm tvunget til at sætte livet på spil for sin brændende kærlighed til kongedatteren Ylva.

Røde Orm er historien om en mand, der kæmper, smadrer, drikker og ler højlydt i et ubrydeligt sammenhold fyldt med humoristisk mandehørm.

 

Skuespill / Ungdom
Original tittel: DET GÅR NED

Tilgjengelige språk: Dansk

Verdensomspennende representasjon

FOTO: PRESSEBILDE. DET KONGELIGE TEATER

ALLE MULIGE TING TIL SALG

Truende tvangsauktion, gamle familierelationer og forskellen mellem et hus og et hjem.

 

Anita på 63 er lige blevet fyret fra sin aktivering. Hendes voksne søn Lars bor hjemme og er stadig ikke kommet sig over, at deres hund Gnags er død.

Anita skylder penge væk, men så finder hun en løsning. Hun sætter bare alle de ting, hun alligevel har, til salg, og så kan hun betale både det hun skylder i banken og andre steder.

Men så kommer Anitas søster, Beate. Og Beate skal ingen steder. Og da hun begynder at flirte med naboen og kræmmeren John, spidser fortiden og virkeligheden til.

DET GÅR NED

Når man går ned med flaget, inden det overhovedet er blevet hejst.

 

Hvad sker der, når ens bedste veninde skal være sammen med sin kæreste på ens fødselsdag? Når man pludselig skal vide noget om outsourcing i krigsområder for at få lov til at være i gruppe med den klogeste i klassen? Når man også skal fokusere 100% på sine afleveringer i fodboldkampen på lørdag, samtidig med mormor og morfar kommer til fødselsdag med morfars luftstativ, og der er den der kæmpe Yearbook-fest om fredagen?

Hvad sker der, når alle kommer til at hade en, og ens fremtid virker helt smadret, fordi man svigter alle og sig selv og alting, og alting bare virker helt helt sort og tomt og bare vokser og vokser?

 

Det går ned er en undersøgelse af en teenagers kontrol af sig selv og hendes opfattelse af de idealer, der er menneskeligt mulige. Idealer hvor det er moralsk forkert at ligge og sløve den. Man skal være i gang. Hele tiden. I en konstant gensidig spejling.

For 13-16 år.

DEN DAG EN RAKET SLOG NED I 
JESPER NIELSENS TRAMPOLIN OG SPRÆNGTE HELE EUROPA

Et stykke ude i fremtiden tager en parcelhusfamiliefar ud i sin verdensdel for at redde sin familie og for at redde Europa. Det er langt ude og det er måske ikke så fjernt igen.

Jesper Nielsen møder alt fra idealistiske GreenCity-beboere til udstødte, militante spøgelser og angribende, ikke-europæiske parasitter i sin jagt på det bedste forsvar for sig selv og for Europa.

Men hvad er det, der kan få en mand til at forsvare hele sin civilisation? Og er den civilisation overhovedet værd at forsvare?

Skuespill 

Tilgjengelige språk: Dansk

Verdensomspennende representasjon

839 dage

En dramatisk fortælling om en somalisk dreng, der tager udgangspunkt i den største danske gidselsag i nyere tid.

Gennem omfattende research og i samarbejde med de to sømænd, der fra 2011 til 2013 sad fanget som gidsler i Somalia i 839 dage, sætter denne beretning fokus på somaliske pirater.

 

Man følger den unge BoyTooth og hans vej ind i pirateri, hvor han møder den rutinerede Dayax, BigBossen Samatar og ikke mindst den tilfangetagne sømand og de uendelige dage på skibet og i ørkenen.

Samtidig får man også historien om BoyTooths bedstefar, der forsøger at vise ham en anden sti i livet, mens Somalias historie skyller op i bølger og hele tiden indhenter dem alle.

Utgitt på forlaget Drama.

Skuespill
Original tittel: 839 DAGE

Tilgjengelige språk: Dansk / Engelsk

Verdensomspennende representasjon

#bitch #kælling #backstabber

 

Simone har forsøgt at begå selvmord, og tilbage står hendes venner kæresterne Mille og Marcus. De gjorde ikke noget, som de andre ikke gjorde. Hvorfor gik det så galt?

De logger ind på Simones sociale profiler og kommer længere og længere baglæns i tiden og nærmere og nærmere den komplicerede sandhed, hvor både deres forhold og selvopfattelse står på spil.

En forestilling om kærlighed, venskab og mobning på sociale medier for 13-16 år.

Skuespill / Ungdom
Original tittel: #bitch#kælling#backstabbing

Tilgjengelige språk: Dansk 

Verdensomspennende representasjon

Skuespill
Original tittel: ALLTID FOR AAB

Tilgjengelige språk: Dansk 

Verdensomspennende representasjon

ALLTID FOR AAB

 

En fodboldklub vinder overraskende mesterskabet og ender lige efter i en dyb krise.

Den gamle anfører kæmper for at holde sig oven vande, da en nyindkøbt stjernespiller gør sit indtog. Og en nyoprykket ligaspiller forsøger imens at indfri sin fars tabte drømme.

Samtidig ender et årelangt venskab i en voldsom konfrontation, da et medlem af fangruppen kæmper med at prioritere sin nye familie i forhold til de medfans der udgør hans gamle.

 

Altid for AaB handler om dem på græsset, dem på lægterne og dem bag målet.

Det handler om dem, der altid spurter uden at komme først, dem der næsten, men aldrig, kom på holdet og dem, der bliver sparket så hårdt, de ikke ser klart.

 

Altid for AaB handler om dem, der drømmer om mesterskab og sejr, om kærlighed og venskab, dem som fejler og taber og dem, der aldrig, aldrig, aldrig giver op.

OG NISSERNE...

 

Det er juleaften i Aalborg by. Tre hjemløse traver gennem byen sammen og hver for sig for at finde en forsvunden kat, en afdød kæreste og en gave til en langt borte søn.

Men julenatten er ubarmhjertig. Fulde julemænd og indre fornægtelser træder i vejen for de tre, og deres håb om en lykkelig aften svinder.

En moders ånd fra tidernes morgen vandrer dog også rundt denne nat. Hun ser de tre, og hun ser, hvad der lidt efter lidt opstår mellem dem. Og hendes mytiske fortælling om nissers opståen blander sig med deres virkelighed og lader roen sænke sig over julenatten.

Utgitt på forlaget Drama.

 

Skuespill
Original tittel: OG NISSERNE...

Tilgjengelige språk: Dansk 

Verdensomspennende representasjon

DER ER EN DRENG

En dreng har mistet sin far midt i mellem fodboldkamp og konfirmation.

Glimt for glimt får man indblik i hans sorg, hans savn og de ubegribelige følelser, der eksisterer oveni hinanden i et stort virvar.

Man bliver tilskuer til en kamp for at sige hvad der sker indeni, men ordene drysser bare ned i colaen.

Man bliver tilskuer til en kamp, hvor man bare stirrer på sine øjne. For hvis de først går i gang, holder de måske aldrig op igen.

Utgitt på forlaget Drama.

 

Skuespill
Original tittel: DER ER EN DRENG

Tilgjengelige språk: Dansk 

Verdensomspennende representasjon

Skuespill
Basert på triologi av: JOHANNES V. JENSEN
Dramatisert av: HENRIK SZKLANY 

Tilgjengelige språk: Dansk 

Verdensomspennende representasjon

KONGENS FALD

 

Den catalanske iscenesætter Carlus Padrissa sætter Johannes V. Jensens mytiske værk på scenen med en rå sanselighed. I Padrissas iscenesættelse bliver fortællingen om Mikkel Thøgersen og Kong Christian II til en billedrig, mættet forestilling i Padrissas egen storslåede scenografi. Det bliver en sanselig rejse ind i et liv spændt op mellem uforløst lykke, had, hævn og kærlighed. Vand, jord og blod fremmaner i samspil med musik, video og Jensens sprog i Henrik Szklanys dramatisering af bogens dystre univers. Padrissa forsøger i forestillingen at sætte publikums oplevelse i centrum og lader sprog og fysik mødes i voldsomme billeder og spektakulære momenter af blodig gru og overvældende sensuel skønhed.

Kongens fald udkom som tre små romaner: Forårets død, Den store sommer og Vinteren i 1900-1901. Det var ikke nogen succes fra starten. Romanen savnede en gennemgående handling og flettede fantastik, myter og historisk realisme sammen i ét værk. Smagløst kaldte man det. Men med tiden er Kongens fald blevet fremhævet for Jensens sproglige ekvilibrisme med den intense ekspressivitet og portrættet af den danske mentalitet. I dag betragtes den som Johannes V. Jensens mesterværk og er blevet en af dansk litteraturs hovedværker. Johannes V. Jensen modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur

Tekst hentet fra Det Kongelige Teater København

kongens_fald_1170x720.jpg