
ANNE-CATH. VESTLY

Forfatter
Anne-Cath Vestly var en norsk forfatter, en av de mest leste og kjæreste norske barnebokforfattere.
Hun debuterte i 1953 med Ole Aleksander Filibom-bom-bom. Her viser hun sin evne til å se og oppleve omverdenen fra barnets synsvinkel, og til å finne et språklig uttrykk som barna forstår. Flere av hennes bøker må også sees i forhold til at stoffet opprinnelig er laget for radioen, noe som har forsterket den muntlige form. I likhet med Alf Prøysen og Thorbjørn Egner fikk Vestly gjennom utallige barnetimer for de minste store tilhørerskarer blant norske barn, som senere fikk møte igjen personene fra radioen (senere også fjernsyn og film) i bøkene om dem. Ole Aleksander er hovedperson i fem bøker (1953–58), og her er det først og fremst småbarnas opplevelse av bymiljøet som er viktig.
Vestly fikk flere av landets fremste hedersbevisninger, blant annet Norsk kulturråds ærespris i 1994 og Brageprisens hederspris 1995. Mannen Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene, som er blitt underlag for utallige fjernsynsserier og filmer, i tillegg til radio-barnetimene. Også innenfor leseopplæringen er Vestlys bøker blitt mye brukt. Bøkene er oversatt til en rekke språk (www.snl.no).
FOTO: ELIN PRØYSEN
Verk:
OLE ALEKSANDER FILIBOM-BOM-BOM
Lille Ole Aleksander bor sammen med mor, far og hunden Puffen i en blokk i byen. Ole Aleksander er en hjelpsom liten fyr som mener bare godt når han lar Puffen ta oppvasken, og når han inviterer mange flere til bursdagen sin enn han har fortalt mor. Og han er nysgjerrig, han vil gjerne gå ut alene, men så hender det kanskje at han glemmer seg og følger etter et musikkorps ... Og plutselig vet han ikke hvor han er! (www.gyldendal.no)
Familie
Original tittel: OLE ALEKSANDER FILIBOM-BOM-BOM
Etter roman av: ANNE-CATH. VESTLY
Tilgjengelige språk: Norsk
Verdensomspennende representasjon


Familie
Original tittel: AURORA
Tilgjengelige språk: Norsk
Verdensomspennende representasjon
ILLUSTRATØR: JOHAN VESTLY
AURORA
En bokserie med Aurora som hovedperson. Familien hennes gjør ikke som alle andre familier på denne tiden og gjennom syv bøker får vi bli kjent med hvordan det er å være Aurora opp i alt hun opplever og kommer bort i.
HEKSEN INNMARIA OG FRANKOGFRI
Vestlys siste skuespill, Heksen Innmaria og Frankogfri, hadde premiere på Trøndelag Teater i 1990. Hennes budskap om toleranse ble betraktet som uproblematisk moralisering den gangen. Oppføringen ville vakt adskillig større bølger i dag, for dette er et eventyrspill hvor samfunnskritikken er særdeles skarp. Heksen Innmaria og Frankogfri er fylt med eventyrfigurer, både de velkjente norske og fremmedartede fra andre kulturer. Når de utenlandske eventyrfigurene slår opp telt i den norske fjellheimen, blir trollene både nysgjerrige og redde. Heksen Innmaria sørger for å gi næring til redselen mellom kulturene. Det ender nesten i krig. Men det nysgjerrige ungtrollet Frankogfri bruker dialog og knytter vennskap (www.adlibris.com).
Skuespill for barn
Original tittel: HEKSEN INNMARIA OG FRANKOGFRI
Tilgjengelige språk: Norsk
Verdensomspennende representasjon

UT AV TROLLDOMMEN
Skuespillet fra 1965 er et pionerverk innen politisk teater for barn. Det handler om Bror og Søster som kjemper for å frigjøre sine foreldre fra materialismens fangenskap. Mor og far er lenket til sine eiendeler - bilen, komfyren, vaskemaskinen, radioen, fjern.synet og alle de andre tingene de har investert i (www.norli.no).
ILLUSTRATØR: JOHAN VESTLY
FOTO: BARBROTEATERET
Skuespill for barn
Original tittel: UT AV TROLLDOMMEN
Tilgjengelige språk: Norsk
Verdensomspennende representasjon