ALF PRØYSEN

Proeysen-Alf_productimage.jpg

Dikter / Skuespiller / Forfatter

 

Alf Prøysen ble født 23. juli 1914 på husmannsplassen Prøysen på Rudshøgda i Ringsaker. Etter endt skolegang i 1932 begynte han å jobbe på gård. På fritiden var han med i lokal- og studentrevyer, som skuespiller, forfatter og kulissemaler.

I 1945 debuterte han med novellesamlingen «Dørstokken heme». Samlingen fikk svært bra kritikk. I 1948 gav han ut tre plater med egne viser. Her finner vi bl.a. «Blåbærturen», «Lillebrors vise» og «Pelles bursda»". Platene ble voldsomt populære og mye spilt i radioen. Samme året kom den første viseboka «Drengestu' viser», også den ble en suksess. Prøysen ble en ettertraktet artist og reiste rundt i landet med gitaren. Prøysen giftet seg i 1948, og han ble etterhvert far til to barn.

Alf Prøysen var en produktiv artist med mange jern i ilden og aktiv helt til sin død 1. november 1970. Han var forfatter, dikter og visesanger, og han laget radio- og tv-programmer. Mye av hans produksjon var laget for barn. Han skrev visebøker for barn og var med i radioprogrammer for barn. Den største internasjonale suksessen fikk han med fortellingene om Teskjekjerringa. 
 
Den største delen av Prøysens prosaproduksjon består av korte fortellinger. Unntaket er hans eneste roman, «Trost i taklampa » (1950), som senere har blitt til både teaterstykke, musikal og film. I 1951 begynte Alf Prøysen med en fast spalte, Lørdagsstubben, i Arbeiderbladet, som han hadde fram til sin død. Stubbene var som regel en kort novelle, men kunne også være personlige fortellinger eller viser. En del av stubbene ble utgitt i bokform. I perioden 1998-2001 ble disse samlingene utgitt på nytt, sammen med tidligere uutgitte lørdagsstubber, slik at alle hans "stubber" nå foreligger i bokform 
(tekst hentet fra www.gyldendal.no).

FOTO: ODD WENTZEL

Verk: 

7942531334_b294552cb3_b.jpg

SKAFF MEG EN SYNDER

I Skaff meg en synder blir vi tatt med tilbake til 1930tallet. Vi møter fire ungdommer på kanten av voksenlivet og får erfare deres drømmer bli knust og oppfylt. Det handler om vennskap, håp, lojalitet og svik. I en tid hvor kvinners rettigheter ikke sto særlig høyt var det verste som kunne skje at man ble med barn og ikke var gift. Stykket er basert på noveller og viser av Alf Prøysen.

Pressen sier:

Hamar Arbeiderblad - Geir Vestad: Komplett Prøysen
«Skaff meg en synder» er blitt en tett, sammensatt og mangfoldig forestilling om livet både på lokalet og i sin alminnelighet."..."god rytme og flott dynamikk"... "Mørk grunntone...men samtidig er det en forestilling som også har rikelig rom for humoren og varmen hos Prøysen" "Dette er framifrå Prøysen-teater"

Oppland Arbeiderblad - Carl J. Sørheim: Synderne svingte seg
"Det ble trampeklapp for synderne på Fremad i går. Skulle bare mangle"..."Samspillet mellom de fire er strålende og svært troverdig"..."de leker seg gjennom teksten, og det er en avslappende og herlig opplevelse å se dem"
"Vidar Ytre-Arne og Truls Hannemyrs musikk løfter det hele et ekstra nivå"

Ringsaker Blad - Torunn Henriksen: Forestilling som skapt for Fremad
"Sjelden samsvarer form og innhold i en forestilling så godt som her med fire unge som steller i stand fest i et grendehus"..."Og stemning ble det, både lystig, fornøyelig, pinlig, sårt, ampert og trist. Forestillingen rommer alle de menneskelige følelsene enhver med tenårene bak seg kan kjenne igjen. Alle skuespillerne mestret sangen like godt som Prøysens vare stemninger"

Musikkteater

Original tittel: SKAFF MEG EN SYNDER
Etter noveller av: ALF PRØYSEN

Tilgjengelige språk: Norsk

Antall medvirkende: 2 kvinner 2 menn

Verdensomspennende representasjon

FOTO: TEATER INNLANDET